Diasporalia


Koen Theys plaatst een kunstinstallatie in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. ‘Diasporalia’ bestaat uit twaalf bronzen matrassen die in twee rijen staan opgesteld in de Sint-Jozefkapel. Op elke matras liggen persoonlijke bezittingen. Waar zijn de mensen?
‘Diasporalia’ zet aan tot nadenken: hoe is het om te moeten vertrekken en alles achter te laten, behalve wat er in een rugzak past? Door de vluchtelingencrisis is diaspora opnieuw een actueel thema. Het verschijnsel is echter van alle tijden. Het woord ‘diaspora’ zelf betekent ‘verstrooiing’, en dat is precies wat er gebeurt: een volk dat zijn thuisstreek moet achterlaten, komt overal verspreid terecht. Wat is thuis dan nog? En hoe kan je thuis meenemen, ook onderweg?
Voor het dramatisch tafereel haalde Theys inspiratie bij Peter Paul Rubens. Kleuraccenten trekken de aandacht naar details zoals barokschilders dat deden met de techniek van clair-obscur. Zo ontstaat een dramatisch contrast dat in ‘Diasporalia’ nog meer emotie opwekt. Dramatiek en de hoop op een betere toekomst zijn dan ook thema’s die helemaal thuishoren in de barok.


Het Nieuwsblad
juni 2018

back