vluchtelingencrisis in kathedraal Antwerpen


In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen worden de laatste jaren vaker contemporaine kunstwerken getoond. In de Sint-Jozefkapel van de bisschopskerk is thans de installatie Diasporalia van kunstenaar Koen Theys te zien. Dit werk bestaat uit zes bronzen matrassen die in twee rijen liggen opgesteld; op elke matras bevinden zich persoonlijke bezittingen. Diasporalia gaat over de huidige vluchtelingencrisis.

“Achter elke slaapplek schuilt een verhaal waarin de mens als individu centraal staat, op zoek naar identiteit en vechtend voor het behoud ervan. De mens op zoek naar zijn bestemming in het leven”, aldus kunstenaar Koen Theys. Zijn Diasporalia is in de kathedraal nog te zien tot 13 januari 2019.

In november 2015 werd de bronzen sculptuur van de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal geplaatst. Het werk is getiteld ‘De man die het kruis draagt’ en toont een bebrilde persoon die een kruis met één hand omhooghoudt. 
De Antwerpse kathedraal is beroemd mede omdat zij vier schilderijen van Peter Paul Rubens (1577-1640) bezit: het drieluik De kruisoprichting; het drieluik De kruisafneming; het drieluik De verrijzenis van Christus; en het altaarstuk De hemelvaart van Maria. Koen Theys heeft zich voor Diasporalia door het kleurenpalet en het lichtspel van Rubens laten inspireren.


KRO/NCRV
2 juni 2018

back