Barok in de 21ste eeuw


Met veel gedruis opent dit weekend het barokjaar in Antwerpen. Een belegen feestje wordt het zeker niet. Daarvoor is er te veel oude en nieuwe kunst te bewonderen. (…)

En toen viel hun leven stil

In de kathedraal krijgen Rubens’ ‘Kruisoprichting’ en ‘Kruisafneming’ in het barokjaar het gezelschap van een indrukwekkende installatie: ‘Diasporalia’ van de Brusselse kunstenaar Koen Theys. In de Sint-Jozefkapel liggen twaalf in brons gegoten matrassen, in twee rijen van zes, als verwijzing naar de vluchtelingencrisis.
Op elke matras liggen iemands persoonlijke bezittingen, vaak kleinoden. Zo vertelt elke slaapplek een verhaal. Fictief, al kan het ook zomaar echt gebeurd zijn. ‘Voor dit project heb ik geen vluchtelingen geïnterviewd. Dat was niet nodig. Toen groepen vluchtelingen een paar jaar geleden onderdak zochten in kerken in Brussel, ben ik hen gaan bezoeken. Hun verhalen heb ik onthouden’, zegt Theys.
De verhalen lijken ver van ons bed, maar Theys toont in details en door de rijkdom die de installatie uitstraalt dat het ons allemaal kan overkomen op een dag. Vluchtelingen zijn niet anders. Ze zijn alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.
Op de ene matras ligt een vioolkist. Misschien zit er wel een stradivarius in. Voor een andere matras staat een designkoffer. Een beetje verder liggen een blokfluit en een hoofdtelefoon. Mooie schoentjes. Een boek. Het leven zoals het was, voor het stilviel. Een hondje ook op de eerste matras. ‘Een knipoog naar ‘De Venus van Orbino’ van Titiaan. Op het bed van Venus dommelt haar hond in.’
‘Diasporalia’ is een duur werk. Het kostte 200.000 euro. Voor Theys moest het ook duur zijn. ‘Op die manier past het perfect in de grandeur en de rijkdom van de kathedraal. Of het is daar misschien ook een kritiek op.’


Koen Van Boxem - De Tijd
02 juni 2018

back