‘DIASPORALIA’ IN ANTWERPSE KATHEDRAAL


De Belgische kunstenaar Koen Theys heeft een ijzersterke installatie neergezet in de Antwerpse kathedraal, in het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’: hij maakte twaalf matrassen in brons, bedekt met persoonlijke bezittingen (ook in brons), beslapen door vluchtelingen, sans-papiers, immigranten of wat dan ook, die even wég lijken te zijn. De twaalf matrassen zijn stuk voor stuk bezaaid met redelijk intieme voorwerpen, die doen gissen naar de persoonlijkheid van de mens (man of vrouw) die er op lag: rugzakken, handdoeken, een kruk, een IPhone met oortjes, een strip met pillen, een viool, dekens, kleren, schoenen, een buggy, een foto van een hondje: het gaat om herinterpretaties van Titiaan tot de bloedstollende beelden van het aangespoelde jongetje Aylan.
‘Diasporalia’ staat opgesteld in de Sint-Jozefkapel, die op haar eigen barokke wijze vertelt hoe ‘het kindeke Jezus’ niet geboren werd in een kribbe, maar gewoon op een dekentje werd gelegd, een verwijzing naar de matrassen. Op die wijze wordt een link gelegd tussen de barok – een tijd waarin door de godsdienstconflicten, als onderdeel van de contrareformatie, ook massa’s mensen moesten vluchten en verhuizen – en de tijd van nu, met de gekende vluchtelingenproblematiek.
In de herfst worden een aantal activiteiten rond ‘Diasporalia’ georganiseerd. Meer in het H ART-nummer van juli. Koen Theys stelt ook nieuw werk tentoon in de Antwerpse galerie Keteleer: hij brengt er een nieuwe reeks sculpturen in keramiek, onder de titel ‘Arabian Nights’.


Marc Ruyters - <H>art
1 Juni 2018

back