Hé, Jan Fabre, je hebt er een dierenvriend bij!


Katten de lucht in zwieren: Kunst met een grote K. Want het idee kwam uit de hersenpan van Jan Fabre. Nog Kunst: een dode hond in stukken snijden en zijn kop naast een levende baby leggen. Met een grote K, inderdaad. Van Kl*tewijf.
Sinds kort kunt u in het SMAK-museum in Gent genieten van een dagje hersenkronkels van kunstenaar Koen Theys. Meest opvallende werk is een video waarin Theys een dode hond in stukken ramt met een bijl en zijn hoofd vervolgens naast een baby plant. Even misselijkmakend als het klinkt, inderdaad, en dat vonden ook heel wat bezoekers. Daarom dat de directeur van het SMAK hun ticket terugbetaalde. “Dierenmishandeling en pure gruwel. Koen Theys hoort niet thuis in een museum, maar tussen Dutroux en Kim De Gelder”. Of nog: “Ik stel voor dat Koen Theys zich dringend laat opnemen in een psychiatrische instelling”, waren enkele van de reacties.

Daar heeft Theys absoluut geen zin in, want de man blijft erbij dat zijn werk nog steeds onder de noemer Kunst komt te staan. “Had ik hetzelfde met een varken of koe gedaan, had er geen haan naar gekraaid. Maar ik ben geen dierenbeul, zoals ze mij noemen. Met levende honden had ik zoiets nooit gedaan. En ook de baby heeft er geen trauma aan over gehouden. Twee jaar geleden zag ik de moeder van de man, een dertiger intussen, en die is fier dat hij aan mijn project mocht meewerken. Bovendien vonden zowel Jan Hoet als de directeur van Tate Modern dit één van de beste tentoonstellingen die ze de laatste jaren gezien hadden. En dat wil toch iets zeggen”, verdedigde Theys zich.

Artistiek directeur Philippe Van Cauteren is overigens niet van plan om de tentoonstelling stop te zetten. “We zijn niet van plan die vervroegd stop te zetten, of het werk uit de collectie te verwijderen. Koen Theys is een pionier van videokunst in ons land. Internationaal erkend ook, met werken in het Centre Georges Pompidou en zelfs het New Yorkse MOMA. De enige stappen die we overwegen, is meer duiding te geven bij de film”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Ook uw mening telt, uiteraard, maar besef dat uw maag de videobeelden erg moeilijk zal kunnen verteren...


Clint
17 may 2013

back