THE THOUSAND FACES OF GOD, 2001 KOEN THEYS


Jan Hoet kijkt door een religieuze bril op de genereuze maar niet altijd even hemelse tentoonstelling Sint-Jan.)1 •

The Thousand Races of God is een 17 minuten durende film waarin godheden veranderen en opgaan in weer andere goden. Jezus wordt de olifantgod Ganesha, Maria wordt de god met de apenkop Hanuman, die op zijn beurt transformeert tot een curieus totembeeld. De totem wordt Boeddha, Boeddha wordt God de Vader en dat allemaal met behulp van het digitale reken krimpwerk genaamd morphing. Het pluriforme godje wordt geprojecteerd op een marmeren muur van de imposante viering in de SintBaafskathedraal.
Te midden van de donkere, gewichtige context valt de projectie op als een luchtige, ietwat sprookjesachtige verschijning. Dat breekt zo grondig met de zwaarte van menig ander werk dat de god met de vele gezichten bijblijft als een stille revelatie. Misschien zou The Thousand Faces of God ergens anders minder uit de band springen, maar hier is de plaatsing zonder meer perfect.
Sint-Jan verwijst naar de oude patroonheilige van de kathedraal en ook een beetje naar Jan Hoet — de curator die nog niet tot heilige, maar wel al tot kunstpaus is uitgeroepen. Samen met Hans Martens stampte hij het gratis gebeuren uit de grond, ook als antwoord op het groots opgezette en dure TRACK. Het aanbod is royaal: 60 kunstenaars leverden werk voor de grote Sint-Baafs en dat resulteert alvast in een erg zichtbaar evenement. Desondanks gaat de selectie gepaard met een smaak die genoegzaam bekend is, maar die intussen ook een tikkeltje voorspelbaar is geworden. De keuze voor ruwe, rauwe en soms al te letterlijk dramatische kunst zorgt voor een 'Jan Hoet classic' met bekende namen en trefzeker geplaatste bijdragen, maar niet altijd voor verrassingen of een lentefrisse toonzetting. De tentoonstelling is genereus en laagdrempelig — er is heel veel te zien — al zouden we niet durven te beweren dat elk werk voor de eeuwigheid bestemd is. Niet te missen zijn echter het enorme zwaard van Damocles Ivan Kris Martin in de inkom en de opgerolde Christussen van Wim Delvoye in de kooromgang achter het altaar..


ELS FIERS - Knack Focus 19 jun 2012

De vele gezichten van God vloeien in elkaar over in de Gentse Sint-Gaafs.

back