Koen Theys – De Wagner Tapes


De Duitse 19de eeuwse componist Richard Wagner schreef de vierdelige operacyclus Der Ring des Nibelungen om zijn visie op de verhoudingen in de samenleving weer te geven. Koen en Frank Theys hebben deze opera’s geadapteerd naar video en ze daardoor verrijkt met persoonlijke en eigentijdse thema’s. In 1986 ging het eerste deel Het Rijngoud in première, in 1989 volmgde het tweede deel De Walkure.

De produktie van deze twee delen, die tot de meest ambitieuze projecten uit de geschiedenis van de videokunst kunnen gerekend worden, was een ware calvarie die liep van geheime motagefaciliteiten bij TV-zenders, hand- en spandiensten aan soft-porno studio’s; samenwerkingen met vakbonden en pensenkermissen, tot het illegaal bekomen van opnametapes bij technische diensten van musea.

Hoewel deze twee werken over de gehele wereld werden vertoond en aangekocht door verscheidene musea, was het in 1989 nog steeds onmogelijk om er in België subsidies voor aan te vragen. Video werd er officieel niet aanzien als een au-sérieux te nemen kunstvorm. De broers Theys besloten dan, als een vorm van protest, om hun werk aan de tetralogie te stoppen en met een paar vrienden het centrum voor mediakunst ARGOS in Brussel op te richten.


Frederik Vergaert – catalogue ‘B-sides and Rarities’
Sep. 2010

back