Koen Theys in LLS 387
EEN LEVEND
SCHILDERIJ


Het opmerkelijke eerste seizoen van de Antwerpse kunstruimte LLS 387 wordt afgesloten met een prachtige video-installatie van Koen Theys: 'Fanfare, Calme & Volupté'. De installatie bestaat uit een high-definition videobeam en een flatscreentelevisie die allebei de registratie tonen van het gelijknamige 'tableau vivant' dat Theys in de herfst van vorig jaar realiseerde. Op het flatscreen krijg je het algemeen beeld te zien, terwijl de beam details uit het 'tableau vivant' toont.

Dit 'levende schilderij' van Koen Theys refereert expliciet aan de klassieke schilderkunst. Het is een moderne versie van een historisch schilderij zoals die in de 19de eeuw vervaardigd werden, en waarbij de personages binnen het kader gedrapeerd werden. Theys toont geen historisch of bijbels tafereel zoals gebruikelijk in de klassieke schilderkunst. Wat wij zien zijn de leden van een fanfare. Ze zijn prachtig belicht van boven, wat resulteert in een adembenemend scala van witte en rode tinten die zich weerspiegelen in de blinkende instrumenten. Muzikanten en majorettes zitten en liggen op een soort podium waarbij ze hun best doen zich zo stil mogelijk houden. De meesten slapen of dommelen in, zich slechts af en toe bewegend om een wat makkelijkere houding aan te nemen. Anderhalf uur duurde het oorspronkelijke 'tableau vivant', de tape duurt zowat de helft daarvan.

'Là, tout est ordre et beauté, luxe, calme et volupté' zo luidt het vers uit 'Invitation au voyage' van Charles Baudelaire waarop de titel zinspeelt. Rust en wellust zijn inderdaad de gevoelens die de toeschouwer besluipen als die de tijd neemt om van dit schitterende tafereel te genieten. Theys heeft zijn fanfare niet zomaar lukraak op de tribune geplaatst: hij heeft een zorgvuldig uitgebalanceerde compositie gemaakt. De in het rood geklede muzikanten vormen een cirkel rond de liggende in het wit geklede majorettes. De instrumenten staan tussen hen in verspreid. Er gebeurt helemaal niets, er is geen klankband, maar daardoor krijgen de kleine gebaren van de personages een fascinerend gewicht. Je kan naar dit werk kijken en blijven kijken als naar de golven van de zee: het is altijd hetzelfde en toch steeds weer anders.

Tijdens het voorbije KunstenFestivaldesArts realiseerde Koen Theys op het Brusselse Martelarenplein 'PATRIA', een soortgelijk 'tableau vivant' maar nu met gehelmde rijkswachters met schilden, paarden en Belgische vlaggen. Ook daarvan komt binnenkort een videoversie uit. En in 2005 realiseerde Theys voor Kunsthalle Lophem 'het grootste Vanitasstilleven ter wereld' met honderden doodshoofden en kaarsen, 20 ton boeken en 21.000 levende slakken. Hij geeft met deze werken de klassieke schilderkunst een nieuw (video)leven met actuele invulling.


Marc Holthof - <H>art
29.5.2008

back