The Many Things Show


Theys' film, "The Many Things Show", is samengesteld uit zo'n duizend van het internet geplukte beelden. Hij laat ze de revue passeren op de tekst "Art after Philosophy" van Joseph Kosuth.

Voor Kosuth is een kunstwerk geen object, maar maakt het deel uit van een complexe structuur. Kunst is volgens hem steeds tautologisch en hij staaft dit aan de hand van de readymade. De beelden die Koen Theys gebruikt zijn daarvan digitale varianten. Theys, een van de pioniers van de Belgische videokunst, maakt ook nu weer een film die blijft nazinderen - een half uur lang word je van de ene "wereld" naar de andere geslingerd - de sublieme collages (monnikenwerk) en het heerlijke handschrift van de kunstenaar!

Gedurende meer dan drie jaar verzamelde Theys beelden van mensen die met een object in hun handen voor de camera poseerden om deze te verwerken in de film. Het is een wat verwarrende, bijwijlen geestige bedoening: die toch wel ernstige, filosofische tekst te horen debiteren, door een irritante, Amerikaanse professionele, vrouwelijke reclamestem, terwijl je kijkt naar een stroom internetbeelden! Het werk van Theys maakt je wat tureluurs en dan ga je afkicken in de ruimte ernaast, waar je hetzelfde verhaal rustig van de muur af kan lezen. Om dan de draad weer op te pakken.


Johan Debruyne - Contemporary Art in Belgium 2008
Catalogue ed.: Stichting voor de Kunsten

back