The Dynamite Show


The Dynamite Show is een videowerk van Koen Theys dat in de eerste plaats de aandacht trekt door de overweldigende, rommelende, buldeĀ­rend luide soundtrack die ermee gepaard gaat en die tot in het diepst van je binnenste doordringt. Het zou het geluid kunnen zijn van een knetterend vuurwerk of een rollende donder, maar eens je voor het scherm staat, blijkt het te gaan om het geluid van een onafgebroken stroom explosies.

Theys stelde het werk samen met meer dan tweehonderd ontploffingen die hij kocht bij een Hollywoodiaanse special effectstudio. De explosies zijn aan elkaar gemonteerd en komen niet in beeld met hun actiegerichte context, maar enkel als moment op zich waarin de springstof zich ontlaadt in wolken van spetterend vuur en kolkende rook, een ritmische uitbarsting van licht en kleur die van het doek afspat. Het beeld heeft een zuigende kracht. De wolkenmassa waar oranje, rood en geel doorheen schemeren, en het oorverdovende geluid hierbij hebben een bijna hypnotiserende werking.

The Dynamite Show, die voor het eerst getoond werd in het Herman Teirlinckhuis in Beersel en die in 2007 werd aangekocht door het Middelheimmuseum, heeft nog maar weinig te maken met de films waarin de ontploffingen normaal gezien terechtgekomen zouden zijn en de vaak flinterdunne verhaaltjes hierin. The Dynamite Show overstijgt het aardse en brengt een soort kosmische ervaring tot stand. Het werk kan wellicht best gelezen worden als een metafoor voor de big bang, een gegeven dat wij allemaal kennen uit de wetenschap, maar dat wij nooit zelf zullen ervaren. Dichter bij deze ervaring dan in dit werk kun je niet komen.


Anne-Marie Poels - De Standaard Kunstbibliotheek
600 Jaar Belgische Kunst - 2007

back