"MEISJES EN FILOSOFEN"


Cultuurcentrum, Strombeek-Bever/De Garage, Mechelen

Dit was het eerste samenwerkingsproject tussen De Garage in Mechelen en het Cultuurcentrum in Strombeek-Bever. Koen Theys speelde op deze situatie in met een video-installatie in twee delen rond het thema van de afstand. In het Cultuurcentrum Strombeek kon men een groot panoramisch scherm zien met dansende meisjes; in Mechelen werden op een gelijkaardig scherm beelden van oude mannen geprojecteerd.

Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud van deze beelden kon de aandachtige bezoeker talloze cultuurhistorische en maatschappelijke referenties zien langsglijden. In dit werk, dat als een hoogtepunt in het oeuvre van Koen Theys kan worden beschouwd, kon men naast de conflicten tussen generaties, sexen en hoge en lage cultuur, referenties ontwaren, van Marcel Duchamp's grote glasraam via Henry Darger's panoramische tekeningen tot het idee van het vaker in zijn werk terugkeren­de 'massa-ornament'.

Naast dit werk werden filosofische citaten geprojecteerd over 'de jeugd van tegenwoordig', samengesteld door Frank Vande Veire.


bkSM (Luk Lambrecht – Koen Leemans) - Contemporary Art in Belgium 2007
ed.: Stichting voor de Kunsten

back