HET ZIT IN DE FAMILIE

TENTOONSTELLING OVER BROERS EN ZUSSEN IN DE KUNST


Frank en Koen Theys zijn beeldend kunstenaar en video-artiest. Maar ze zijn ook (tweeling)broers, en daarom staan ze met een werk op de tentoonstelling Family Affairs in het Paleis voor Schone Kunsten. Naast Jan en Pieter Brueghel, Marcel en Suzanne Duchamp. Alberto en Diego Giacometti. Frank en Koen wonen beiden in het hart van de hoofdstad, Brussel XL kon ze strikken voor een gesprek in het schaakcafƩ Greenwich.

Brussel XL: Staan jullie met een gemeenschappelijk werk op de tentoonstelling?

Frank Theys: "Neen, het is al van in de jaren tachtig geleden dat we nog samen iets hebben gemaakt, Wagner op video. Van mij zal Zelfportret uit 2003 te zien zijn (de auteur zit zonder hoofd aan een computer, er gutst voortdurend bloed uit zijn hals, nvdr). Gelukkig staan Koen en ik aan het begin en het einde van de tentoonstelling, en komen we niet in elkaars vaarwater (lacht)."

Koen Theys: "Wees daar maar niet zo zeker van, naar het schijnt wordt de tentoonstelling in ringvorm opgebouwd, en brengen ze ons toch weer samen! Ik sta er ook met een video uit 2003, Meeting William Wilson, een performance met tachtig identieke tweelingen, gefilmd in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle."

Brussel Xl: Zitten jullie te dicht op elkaars lip?

FrankTheys: "Veel mensen kennen inderdaad een van ons beiden, maar weten niet dat er nog een andere rondloopt die soms met heel andere dingen bezig is, zoals theater. En dat zorgt wel eens voor begripsverwarring. Mensen worden soms boos als ik ze niet herken."

Koen Theys: "Geen enkele kunstenaar heeft natuurlijk graag dat hij met een ander wordt verward. Maar we zien elkaar zeker niet voortdurend, daarvoor zijn we allebei te druk bezig."

Brussel Xl: Hoe zijn jullie artiest geworden?

Frank Theys: "We zaten allebei al in de kleuterklas te tekenen. Koen heeft een kunstopleiding gevolgd, maar ik heb filosofie gestudeerd. Maar ik heb ook wel wat examens voor Koen afgelegd. De treffende gelijkenis tussen ons beiden heeft zo zijn voordelen ... "

Koen Theys: "Omdat ik het te druk had met de Wagner-video waar we toen aan werkten. Die examens waren wel heel goed, ja. Maar Frank heeft zo ook uitgebreid gebruik kunnen maken van de productiefaciliteiten van Sint-lukas in Brussel."

Brussel Xl: Hebben jullie het kunstenaarsbloed van jullie ouders meegekregen?

Frank Theys: "Moeder schilderde landschapjes toen ze jong was, tot ze trouwde en haar kinderen moest grootbrengen. Twee maanden na de dood van mijn vader was ze opnieuw aan het schilderen, na een onderbreking van een kleine vijftig jaar. Vader was een amateur stand-up comedian."

Brussel XL: Bestaat er rivaliteit tussen jullie?

Frank Theys: "Neen, we kennen elkaar dan ook al zeer lang (lacht), we kennen elkaars werk ook en weten waar de ander mee bezig is. We maken elkaar overigens voortdurend met de grond gelijk. Zo weten we dat er tenminste iemand rondloopt die altijd eerlijk zijn gedacht zal zeggen. Het vreemde is dat organisatoren van evenementen mij soms vragen of ik nog interessante kunstenaars ken. Ik laat dan altijd de naam van mijn broer vallen. Meestal is de reactie dan: 'Ja, maar we hebben jou nu al'. Ze bedoelen eigenlijk: 'Zo ene is al genoeg'. En soms zegt iemand me op vertrouwelijke toon; 'Eigenlijk vind ik jouw werk veel beter'. Alsof ze mij daar een plezier mee doen (giert het uit)."

Koen Theys: "We willen allebei dat de ander het goed doet. We zijn ook geen directe concurrenten van elkaar. De kritiek die we elkaar geven is inderdaad soms wel op het schandalige af (lacht luid). We hebben zware discussies, maar we maken eigenlijk nooit ruzie."

Brussel XL: Waar zijn jullie op dit ogenblik mee bezig?

Frank Theys: "Een documentaire over transhumanisme, over wat er na de mens komt. Over de nieuwe technologische ontwikkelingen, genetica, artificiƫle intelligentie, nanotechnologie en hersenonderzoek. Over het pro en contra, en ook de metafysische implicaties van een wezen dat geen homo sapiens meer is. Eind mei is de documentaire in Brussel te zien tijdens het Kunstenfestival, in de gerenoveerde Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)."

Koen Theys: "Ik werk aan een nieuwe video, ik heb de laatste hand gelegd aan een nieuwe catalogus. Tussendoor pruts ik aan kleine kunstwerkjes."


Eric Adams - BrusselXL
juni 2006

back