KOEN THEYS - MEISJES & FILOSOFEN
In januari 2006 bijten we de spits af met een prestigieus project van de Brusselse kunstenaar Koen Theys (1963), die als een van de beste kunstenaars van zijn generatie moet worden gerekend en bekend staat als een pionier van de Belgische videokunst. BkSM programmeert en produceert een groot nieuw werk van Koen Theys vanuit de noodzaak om zijn radicaal videowerk onder de aandacht te brengen van allen die interesse koesteren voor videokunst.
Al te vaak is video een goedkoop medium om “anything goes” te verfilmen zonder dat daarvoor altijd een duidelijke reden aan de grondslag ligt. Video is voor Koen Theys het resultaat van een langdurige en fundamentele 'nadenkendheid' omtrent de vraag naar de manier waarop een idee beeld kan worden. Voor bkSM stelt hij de film ‘Meisjes & Filosofen’ voor dat na een rijpingsproces van maanden het resultaat wordt in twee video's op grootscherm dat tegelijk als tweeluik wordt vertoond in Strombeek en Mechelen. Honderd meisjes dansten en huppelden op hun lievelingsmuziek en keken op hun jeugdigde, provocatieve en verleidelijke manier recht in de lens. Evenveel oudere mannen, nippend aan een sigaar stil en diep in gedachten verzonken, werden gefilmd in het aanschijn van een aan Rembrandt insinuerend gelig licht.
Deze video handelt over de kloof tussen generaties, overpeinzingen, (kunst)historische connotaties, filmgeschiedenis en zelfs over bijbelse thema’s en visualiseert in de vorm van de presentatie ook de geografische kloof en afstand tussen Mechelen en Strombeek.
Koen Theys (ver)toonde zijn videowerk overal ter wereld en wist onlangs op te vallen met twee sublieme producties die ook in het buitenland goed werden onthaald. “The Dynamite Show” uit 2004 toont een reeks van special effects/ontploffingen, beelden die Koen Theys kocht bij Amerikaanse firma’s die werken voor Hollywood en waarop een oorverdovend geluid werd gemonteerd dat ook afkomstig was van een commerciële Amerikaanse klank-bib. De video daverde op de grondvesten en nam de kijker mee ergens tussenin de wereld van de film-fictie en de echo aan oorlog. In "Het Vanitasrecord" uit 2005 wist Koen Theys een indrukwekkende video te puren uit de grootste Vanitas-sculptuur die hij realiseerde in Loppem. Beelden van boeken, kaarsen, schedels en traag bewegende slakken werden begeleid met tussenkomsten uit de media en het versterkte geluid van de slakken.
Koen Theys brengt met “Meisjes en Filosofen” een nieuw groots project waarin het beeld niet alleen het oppervlakkige, waardenvrije beeld blijft maar integendeel bedenkingen oproept over de meest uiteenlopende thema's en niet in het minst over de manier waarop de media de mens (willen) voorstellen.
Luk Lambrecht – Perstekst bkSM
Jan. 2006
back
|