Kunstfilms over Traagheid en Vluchtigheid


In de Kunsthalle Lophem staat de Vlaamse kunstfilm in de belangstelling. Koen Theys draaide “Het Vanitasrecord” en dat blijkt een meesterwerkje. De film is er nu te bekijken.

De kunstenaar Koen Theys had voor het kunstenparcours LocusLoppem een gigantische installatie gemaakt. In de voormalige manège van het kasteel van Loppem bouwde hij, op een plateau van 15 op 20 meter, een stilleven in drie dimensies, met doodshoofden, boeken en 20.000 levende slakken die over het werk kropen. Daar is nu door de kunstenaar, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), een film van iets meer dan een half uur gemaakt. In feite is het één lange travelling langs de installatie heen, eerst ogenschijnlijk doelloos, met traag inzoomen op doodshoofden, slakken of boeken. Maar naarmate de film vordert duiken subtiele vormen van relativering en ironisering op: ‘echte’ stukjes interviews op radio- en tv worden langzaam uitvergroot tot een massale maar fictieve persaandacht voor het ‘grootste vanitas-tafereel ter wereld’, compleet met donderend applaus en een bombardement flitsgeluiden.

Het VAF is enkele jaren geleden opgericht om de film- en videocultuur in dit land te bevorderen. Daarin zou niet alleen gefocust worden op commerciële langspeelfilms, maar ook op meer artistieke beeldprojecten. Vroeger vielen dergelijke projecten altijd tussen twee stoelen en kregen ze geen subsidies, dat is nu anders geworden. “Het Vanitas Record” gaat getoond worden in de Kunsthalle Lophem, in het kader van LocusLoppem, om nadien de toer van internationale festivals te maken.


Marc Ruyters – De Tijd
20.04.2005

back