Goddelijke Koen Theys


Hyperspace is het prachtige en tegelijk verborgen initiatief van Marie-Puck Broodthaers. Broodthaers hield al enige tijd geleden het traditionele galeriecircuit voor bekeken en zocht resoluut in haar woning naar een intieme plek waar kunstenaars als in een kleine doos hun werk konden maken en tonen. Die plek is een verweesd wit kamertje op een tussenverdieping waarin nauwelijks plaats is voor z'n drieën.

Na schitterende interventies van Walter Swennen, Michel François en Marin Kasimir is het nu de beurt aan Koen Theys, de flamboyante erevoorzitter van het kunstenaarssyndicaat NICC van Brussel. Een beetje in het zog van zijn tweelingbroer Frank Theys verkent Koen nu meer de alchemistische kant van het beeld.

In The Thousand Faces of God gaat Koen Theys op zoek naar de ware God door affe denkbeeldige afbeeldingen van goden met elkaar te vergelijken en figuurlijk te laten overlappen tot een krachtige symbiose "die het objectieve bewijs levert van een hoffelijke verstandhouding tussen de goden". Het klinkt overtuigend net zoals het andere concept waarin op grote fotografische doeken 'vistrofeeën' worden afgebeeld. De verhouding visser/vis is ook al een bijbels en sprekend thema dat in de visie van Koen Theys niet zonder de nodige portie ironie tegen de muren van Hyperspace zal verschijnen.


Luk Lambrecht – De Morgen
15.02.2001

back