De Grote Parade
Busby Berkeley was de King of Choreography. De man die de musical nieuw leven inblies en wiens films ronkende titels droegen als 42nd Street, Million Dollar Mermaid en Girl Crazy. Zijn handelsmerk was het Caleidoscopisch effect. De mens werd in zijn gigantische waterballetten en andere danspartijen tot een mechanisch onderdeeltje. Berkeleys naam werd zelfs opgenomen in de Dictionary of American Slang en heeft daarin maar liefst twee betekenissen: elke uitgebreide dansscène enerzijds, en een groep mooie meisjes anderzijds.
Koen Theys noemt zijn nieuwste videoinstallatie Busby Berkeley’s Village. Toepasselijk, ook al is er geen bloot been in te zien. Op een wandvullend scherm toont hij zijn eigen overweldigende choreografie, waarin op verschillende plaatsen identieke vormen in andere vormen morphen. Zoals bij Berkeley de mens opgedeeld wordt in reeksen (met allemaal hetzelfde platinablonde haar bijvoorbeeld), zo ligt ook in Theys’ video de nadruk op het seriële. De bekende fermettes die geregeld in zijn werk opduiken, gaan over in plantaardige vormen om vervolgens omgetoverd te worden in allerlei straatmeubilair.
De onverwachte overgangen en associaties hebben soms een verrassend komisch effect, hoewel de nadruk zeker niet op slapstick ligt. Het is een visueel erg sterke presentatie, waarmee Koen Theys zijn goede naam nog maar eens bevestigt en waarmee hij zeker ook internationaal succes zal boeken.
Edith Doove – DE STANDAARD
13.05.1998
back
|