BEELDEN BUITEN
Kijken dóór is de boodschap


Recent nog waagde videokunstenaar Koen Theys de eerste stappen in de wereld van de vrijstaande skulpturen. Zijn eerste openluchtinstallatie beleeft al de be- of verwondering van de hedendaagse kunstliefhebber. Van metalen platen bouwde hij voor Beelden Buiten een drieluik. Een smalle, horizontale opening aan de bovenrand bevindt zich op ooghoogte.

Het kijkgat biedt de toeschouwer een blik in de vorm van een rechthoekige uitsnede op het achterliggende landschap. Volgens de Belgische kunstenaar dient het "beeld' niet om naar te kijken. Het vindt echter zijn ultieme bevestiging in het doorgluren. In elk geval blijft voor Theys het spel van zien en gezien worden de centrale boodschap.

Als videokunstenaar scoorde hij trouwens hoog met de tapes "Het Rijngoud" en "De Walküre", waarin hij de gelijknamige opera's van Wagner van kollage-achtige beelden voorzag. In Beelden Buiten speelt Theys in zijn hoedanigheid van beeldhouwer in op de gegeven ruimte door die ruimte bij zijn werk te betrekken en in de installatie zelf een open ruimte te creëren.

De bovenrand van het driezijdig scherm wordt afgesloten door een kroonlijst, die het werk een zelfstandige status verleent. Ook de lokatie van de skulptuur - het naamloze beeld bevindt zich temidden een afgezonderd grasperk aan de rand van Tuin De Brabandere - onderstreept Theys' streven naar autonomie.

Het driezijdig paneel is vervaardigd uit staal en weegt precies één ton. Via een geëigend oxydatieprocédé wekt het niettemin tot op enkele meter afstand de indruk van een lichthouten konstruktie. Of de illusie van het oog?


IVT – HET NIEUWSBLAD
06.07.1990

back