Richard Wagner past een video-kleedje aan


Koen en Frank Theys zijn tot ver buiten onze grenzen een begrip voor videofielen. In 1986 vatten ze het ambitieuze plan op de megalomane "Ring des Nibelungen", het magnum opus van Richard Wagner, in een eigentijds video-kleed te steken. Na "Het Rijngoud" uit 1986 presenteren ze op 12 april in de Beursschouwburg "De Walkure", tweede luik in de cyclus. In New York, waar de produktie in première ging, viel "De Walkure" een entoesiaste ontvangst te beurt.

In 1986 begonnen Koen en Frank Theys met de cyclus "Lied van mijn land", een video-transskriptie van Wagners meesterwerken "Ring des Nibelungen" en "Parsifal". "Het Rijngoud" was meteen een schot in de roos. De originele elektronische beeldtaal viel op verschillende festivals in de prijzen en de tape maakte een opgemerkte passage langs video-circuits in Europa, Amerika en Japan.

Het vervolg in de cyclus leidt rechtstreeks naar de ijle hoogten van de Germaanse mytologie. Dat is het terrein van de Walkuren, de goddelijke vrouwen die gesneuvelde helden naar het hemelse Walhalla voeren.

De gebroeders Theys hebben Wagners megalomane apologie van de Germaanse heroïek grondig vertimmerd. Het verhaal van Brünhilde en Siegmund situeert zich tegen een elektronisch decor. Naast een twintigtal akteurs spelen opblaasbare poppen en buitennissige rekwisieten een eigen rol. De radikaal vernieuwende beeldtaal doorprikt op een ironiserende toon de myte die Wagner in het leven riep. "De Walkure" kende begin maart een suksesvolle première in het prestigieuze American Museum of the Moving Image te New York.


ERT – HET NIEUWSBLAD
05.04.1989

back