Mythische wereld van Wagner gevangen in lange videoclip


Televisie kan nooit het publiek aanspreken in dezelfde mate als het teater van Wagner of de cinema. De fiktie die op tv gegeven wordt, is van een andere orde. Televisie funktioneert als een verteller: ze praat over iets. Hierin biedt ze meer mogelijkheden dan de andere media. Op deze wijze benaderen we de Ring." Samen met zijn broer trok Frank Theys begin dit jaar de aandacht nadat ze hun videoversie van Wagners tweede luik in 'Der Ring Des Nibelungen' volmaakt hadden: 'Die " Walküre'.

Voor de verfilming van het werk ontwikkelden de broers een gans eigen beeldtaal, in dienst van de video. De teatraliteit neemt een belangrijke plaats in. Maar meer dan een loutere registratie of gebaseerd op oude koncepten streefden ze een eigen kreatie van Wagners visionaire wereld na. Elektronische beelden en geluid moeten hen daarin helpen.

"De opera biedt ons een intrige aan, een structuur waarop we ons werk kunnen baseren. Wat me daarbij vooral interesseert", zegt Koen Theys. "is de relatie tussen geluid en beeld. Wij ontwikkelen beelden, maar deze zijn gebaseerd op het geluid, op de muziek." Doorheen de repetities bouwden ze hun beelden op dezelfde wijze op als Wagner zijn thema's gebruikte als leitmotiven.

"De personages worden bepaald door hun verschijning. De goden zijn gekleed en geschoren. Daartegenover staan de ongeklede dwergen die lange haren hebben. De reuzen situeren zich tussen beiden: minimum aan kleding en lange haardos. De Walkuren, kleine godinnen, dragen een kleine rok, maar hebben een geschoren kruin. Zodoende worden alle theatrale elementen gekombineerd", zegt Koen Theys.


PvA – DE MORGEN
19.10.1989

back