De Wagner van Theys & Theys


Het ongewoon-origineel videofeuilleton "Lied van mijn land" van Koen en Frank Theys is een video-adaptatie van Wagners "Ring der Nibelungen". Het eerste deel, "Het Rijngoud", maakten ze drie jaar geleden. Het tweede deel, "De Walküre" ging in april in première in de Beursschouwburg en komt vanavond op Télé 21.

Sieglinde laaft een uitgeputte vreemdeling, die eigenlijk haar broer Siegmund is. Als haar man Hunding thuiskomt, daagt hij Siegmund uit tot een duel, maar vermits gastvrijheid heilig is, is Siegmund veilig tot de ochtend. Sieglinde geeft haar man een slaapdrank en toont Siegmund het zwaard dat hem werd beloofd. Er ontstaat een schone liefde. De Walkure Brunhilde moet van Wotan bijstand verlenen aan Siegmund in de strijd tegen Hunding. Maar Fricka, beschermvrouw van het huwelijk en echtgenote van Wotan, eist dat de bedrogen Hunding wordt gewroken. Wotan wordt woedend maar het haalt niets uit. Brunhilde mag Siegmund niet meer bijstaan maar is zo onder de indruk voor zijn liefde voor Sieglinde dat ze hem beschermt met haar schild. Wotan komt tussenbeide en de held wordt gedood. Brunhilde is zwanger en tracht zich te verbergen in het bos, maar wordt uiteindelijk gestraft: in diepe slaap gedompeld op een rots moet ze wachten tot een man haar zal wekken. Op haar verzoek wordt ze omgeven door een vuur, dat alleen een man die Wotans Speer niet vreest, kan overwinnen. Tot daar het verhaal.

Het hooggeprezen videokunst-spektakel is zware kost. Hoe groter de voorkennis, hoe groter het plezier. De personages worden namelijk niet geïdentificeerd, tenzij door kostuumattributen (of de afwezigheid daarvan, want Siegmund en Sieglinde zijn helemaal naakt en kaal). Ondertiteling is er evenmin, dat zou de beelden maar verminken en de aandacht afleiden.

Het medium wordt helemaal naar de hand van de makers en hun futuristisch-surrealistische interpretatie van Wagners opera gezet. Elk beeld is een collage van beelden, soms zeven lagen over mekaar. Exuberante beelden die de geboeide kijker niet loslaten, ook als hij er de exacte betekenis niet van begrijpt.


HET NIEUWSBLAD
19.10.1989

back